Welkom bij MartinScherstra.nl

De site van de schrijver van Romans, Kinderboeken en Meer!

Welkom bij MartinScherstra.nl

De site van de schrijver van Romans, Kinderboeken en Meer!

Welkom bij MartinScherstra.nl

De site van de schrijver van Romans, Kinderboeken en Meer!

Blog

   
21 Mar 2017
Welkom

Wat leuk dat je mijn website en blog bezoekt. Hier kun je alles vinden over mijn boeken die zijn verschenen, welke nog zullen gaan verschijnen en de verhalen waaraan ik momenteel werk. Ik zal proberen om je zo uitgebreid mogelijk op de hoogte te houden van mijn werkzaamheden en hoop dat je nog eens langskomt.           

                    Hartelijke groet

                                     Martin

21 Mar 2017
Over mij

Het schrijven van boeken lijkt fantastisch, nietwaar? Ik ben schrijver in hart en nieren. Dag in dag uit zit ik achter mijn computer en verzin allerlei situaties waarin mensen, kinderen of volwassenen, verzeild raken. Waarom ik het doe? Omdat ik het prachtig vind. Een dag niet geschreven is een dag niet geleefd, zeg ik altijd. Gewapend met een mok koffie ga ik elke dag naar mijn schrijfkamer en begin te dromen. En ik word er nog voor betaald ook! Mijn eerste boek verscheen in 1987 bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar. Ik gebruikte hiervoor een pseudoniem - Martin Shane. Waarom? Omdat de verhalen over een Amerikaanse detective gingen vond de uitgever het beter een Engels klinkende schrijversnaam te gebruiken. Sindsdien heb ik in mijn werk altijd mijn eigen naam gebruikt, inclusief voor de romans voor Uitgeverij Marken BV. Maar toen ik in 2001 Zelfs de sterren leken eenzaam schreef, besloot ik samen met de uitgever onder het pseudoniem Mattie Scherstra-Lindeboom te publiceren. Mijn familie in Overijssel noemt mij al van kleinsaf Mattie, Scherstra is de naam van mijn vader en Lindeboom de naam van mijn moeder. Na vier romans en vijf korte verhalen werd het echter tijd om het roer om te gooien. Mijn vijfde roman Terug naar Terschelling verscheen onder mijn eigen naam. In de toekomst zal ik nog enkel onder mijn eigen naam publiceren. Tussen het schrijven van kinder- en jeugdboeken, hobbyartikelen- en boeken, streek- en kasteelromans en het vertalen van boeken door, heb ik ook nog een fulltime baan buitenshuis. Maar voor alles en eerst ben ik getrouwd met de liefste vrouw ter wereld en vader van twee fantastische zoons. Ik woon in een kleine stad in Friesland. Dank je dat je de moeite neemt om mijn website te bezoeken. Misschien ben je nieuwsgierig geworden en wil je mijn boeken eens lezen. Voor de titels verwijs ik je graag naar de link BOEKEN. Wie weet beleef je net zoveel plezier aan het lezen van mijn boeken als ik aan het schrijven ervan.

13 Apr 2017
Jubileum Omnibus 138

Gisteren werd ik verrast met een doos met presentexemplaren. Altijd een heerlijk moment, want dat betekent dat er weer een boek klaar is. Echt klaar dus. Geschreven, gedrukt en voorzien van een mooi kaft. En een mooi kaft is het weer geworden. Lekker zomers!
Wat een voorrecht om in het rijtje te staan tussen auteurs, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in het romantische genre: Gerda van Wageningen, Clemens Wisse, Julia Burgers-Drost en Gea Veldkamp.
Mijn verhaal heeft als titel: Morgen ben ik de bruid. Hierin komt aanstaande bruid Sjoukje erachter dat haar verloofde Jan romantischer is dan ze aanvankelijk dacht. Als hoofdrolspelers heb ik voor dit nieuwe verhaal twee dierbare vrienden gevraagd, zeg maar, de echte Jan en Sjoukje dus.
En weten jullie wat nu zo leuk is?
Ik schreef het verhaal toen er nog helemaal geen sprake was van een huwelijk, maar toch gaat dit paar in juni trouwen! Een maand nadat de omnibus in de winkels ligt. Je gaat je toch afvragen of mijn verhaal daar niet iets mee te maken heeft…

02 May 2017

Weer een mijlpaal! 
Vanaf vandaag begin ik aan mijn 135e verhaal, mijn nieuwste roman voor uitgeverij ZOMER&KEUNING. De negende alweer. Deze roman staat voor het najaar van 2018 gepland en krijgt als titel: OVERSTAG. 
Met al mijn aantekeningen binnen handbereik, een nieuw Word document en de nodige mokken koffie ga ik weer lekker aan de slag. Ik heb er zin in! 
Ik trek acht volle maanden voor het boek uit, maanden waarin veel zal worden geschreven, herschreven, geschrapt en weer opnieuw bekeken. Maar uiteindelijk zal er weer een mooi verhaal op papier staan. 
Korte inhoudsomschrijving: In OVERSTAG wordt Rennie geconfronteerd met een moeilijk besluit. Bij haar vader wordt een ernstige ziekte geconstateerd, waaraan hij uiteindelijk bezwijkt. Als de ziekte ook bij haar broer wordt vastgesteld, besluit haar tweelingzusje zich te laten testen. 
Rennie durft dit niet aan. Want stel dat zij de ziekte ook heeft? Wat voor invloed heeft het dan op de rest van haar leven? Is het dan wel verstandig om kinderen te nemen? Het toekomstbeeld komt danig onder druk te staan, maar gelukkig kan ze rekenen op de liefde en de steun van haar vriend Wierd. 
Een indrukwekkend en beladen onderwerp dus. En anders dan iedereen van mij gewend zal zijn. Een nieuwe uitdaging dus. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn lezers.

05 May 2017
Lekker bezig!

Het eerste hoofdstuk van OVERSTAG schiet al lekker op. Het zet de toon voor de rest van het boek. Zoals jullie weten werk ik met een synopsis, een rode draad van het verhaal. Van daar werk ik het verhaal verder uit. Nu liep ik al wekenlang met een beginscène in mijn hoofd, en die heb ik eerst ook opgeschreven, maar toen ik de scene gisteren terug las vond ik het toch niet echt lekker lopen, dus ben ik overnieuw begonnen. 

Dat is wel vaker het geval, hoor. Niets geks aan, tenminste voor mij dan, he.
Soms doe ik een week over een hoofdstuk - vaak in de loop van het verhaal - soms een paar weken. Het is maar net welke richting het verhaal opgaat.
Want synopsis of niet, het moet allemaal wel kloppen.
Wordt dus zeker vervolgd! 

06 May 2017
Grootletterboek - HOUVAST
Werd ik me gisteren toch even aangenaam verrast met twee presentexemplaren van het grootletterboek van mijn zesde roman Houvast, zeg. Ze zien er prachtig uit. Weer een sieraad voor de boekenkast. A job well done, Monique!
13 Feb 2018
Winnaar Valentijnprijs 2018

‘En de winnaar van de Valentijnprijs 2018 is…’ 
De stem van Marjan van den Berg dringt nauwelijks tot me door. Als in een flits schieten de achter mij liggende uren door mijn hoofd. 
Onze reis van Dokkum naar Utrecht in een auto, die de laatste maanden laat weten dat hij nu toch wel op zijn laatste bandjes aan het rijden is. 
De aankomst in het Olde Tolhuys, een prachtige locatie waar het Valentijnfestival ook dit jaar weer wordt gehouden. 
Het binnendruppelen van al die lieve collega’s, die ook voor dag en dauw zijn opgestaan om van deze speciale dag een nog specialere te maken. Collega’s die ik in de loop der jaren heb leren kennen als lieve, hartelijke mensen, die oprecht met me hebben meegeleefd in de aanloop naar het festival, omdat ik ben genomineerd voor die fel begeerde prijs. Maar ook nieuwe collega’s uit het vak die ik vandaag voor het eerst heb gezien en ontmoet, maar nu al in mijn hart heb gesloten. 
De vergadering waar iedereen zijn zegje heeft kunnen doen onder de bezielende leiding van Jose VriensSuzanne Peters en Kirstin Rozema
De lunch, die net als voorgaande jaren weer uit de kunst was en waar je toch altijd weer meer van eet dan jij je had voorgenomen. 
Het festival dat ook dit jaar weer goed werd bezocht en de lezing die ik mocht geven voor een volle zaal belangstellenden. 
De cameraploeg van Patrick Haagmans, die de hele dag al van het hele gebeuren opnamen maakt, maar op zo’n vrolijke en ontspannen manier dat ze er gewoon deel van uitmaken. 
Dat alles flitst in een milliseconde door mijn hoofd, op het moment waarop ik samen met Kirsten Rozema, Monique Boltje Jose Vries en Larry Iburg voor een zaal vol mensen wacht op de uitslag. 
Ik ben er al zo trots op dat ik tot de top drie van de meest gestemde auteurs van de Publieksprijs ben doorgedrongen, maar die – terecht – door Kirstin is gewonnen. Sowieso is het al fantastisch dat ik genomineerd ben. 
En nu sta ik weer op het podium. 
‘We houden er in ieder geval twee bossen bloemen aan over,’ gekscheert Kirstin, voor we onze plaats naast Marjan weer innemen. En ik denk meteen: ‘Waar gaan we die leuk neerzetten in huis?’ Jarenlang huisman geweest, hè, dan let je op zulke dingen. 
Vanuit een ooghoek zie ik de camera van de filmcrew op ons inzoomen, zie ik Pietie met haar mobieltje in de aanslag staan. 
En dan klinkt het verlossende woord: 
‘Martin Scherstra!’ 
Ergens hoor ik Pietie juichen, mensen beginnen luid te klappen, Monique zegt: ‘O, wat vindt ik dat fijn voor jou!’ Maar ik kan Marjan alleen maar met open mond aanstaren. ‘Ja?’ vraagt ik nog voor de zekerheid. 
Marjan knikt, en dan valt eindelijk het kwartje en spring ik letterlijk en figuurlijk een gat in de lucht. Yes, ik heb gewonnen! 
Uit handen van de winnares van vorig jaar Simone Foekens krijg ik het mooie beeldje overhandigd, van Marjan de cheque met een mooi rond bedrag dat een nieuwe (lees andere) auto weer een stapje dichterbij brengt. 
Van alle kanten wordt ik gefeliciteerd. 
‘Landt het al een beetje?’ vraagt Marjan. 
Nee, niet echt. Ik heb gewonnen en sta met een beeldje en een cheque in mijn handen, maar om nu te zeggen dat het al geland is. Nee, nog niet echt. 
En zelfs nu ik dit schrijf, twintig over zes in de ochtend, is het nog steeds heel erg onwerkelijk. Ik schrijf omdat ik het fijn vind om te doen, het is – naast Pietie natuurlijk – mijn grootste passie. 
Maar het is wel een kroon op mijn werk – tot nu toe dan, he, want ik ben nog lang niet uitgeschreven, hoor. 
De komende dagen zal het stukje bij beetje wel tot me gaan doordringen. Ik, een gewone jongen uit Friesland, die ooit een droom had om een gelezen auteur te worden, heb de Valentijnprijs 2018 gewonnen! 
Ik wil iedereen bedanken die de dag van gisteren tot een ware happening heeft gemaakt. Om iedereen bij naam en toenaam te noemen gaat te ver, want het zijn er zoveel tot wie ik me zou willen richten. 
Toch wil ik er twee noemen. 
Pietie en Monique. 
Zonder jullie steun en het rotsvaste vertrouwen in mijn kunnen was ik nooit zover gekomen. Vanuit het diepst van mijn hart: dank jullie wel! 
De strekking van dit stukje zal iedereen nu wel duidelijk zijn geworden. Ik heb een hele leuke dag gehad. Alleen… 
heb ik in alle commotie het juryrapport vergeten mee te nemen. 
Het is toch wat, niet dan?

08 Jun 2018
Oud zeer - mijn nieuwe roman voor 2019

Zoals jullie al wel zullen weten ben ik sinds vorige week begonnen aan mijn nieuwste roman Oud zeer.
Een verhaal vol intriges, drama, actie en humor – kortom weer een echte wegdroomroman. Het gaat over twee families bierbrouwers, die elkaars gezworen vijanden zijn.
Het huwelijk tussen Nynke en Hidde – beiden behorende tot een van de families – komt onder grote spanningen te staan, wanneer enkele familieleden zich met hun levens bemoeien.
Is hun liefde bestand tegen alle roddels, veronderstellingen en verdachtmakingen? Zal hun liefde overwinnen?

Vorige week ben ik aan het verhaal begonnen en trots kon ik jullie melden dat ik al vijf pagina’s in de computer had staan. Begin deze week was hoofdstuk 1 af.
Maar tijdens het nakijken vond ik het toch niet zo goed als ik in eerste instantie dacht.
Dus…
ben ik opnieuw begonnen. En nu heb ik het gevoel dat ik op de goede weg ben.
Mocht het de komende tijd rustig blijven op deze Facebook-pagina, dan weten jullie dat ik aan het schrijven ben aan mijn tiende roman voor Zomer & Keuning.

Bij ieder verhaal en elk boek dat ik schrijf maak ik voor mezelf altijd een cover. Dat schrijft gewoon fijn, ik heb er een beeld bij.
En natuurlijk wil ik die graag met jullie delen. 

04 Oct 2019
Grachtenpand De Purperen Roos
Sinds 2017 wordt er hard gewerkt aan de voltooiing van een heus grachtenpand van karton en restmateriaal. 
Het pand dat de naam De Purperen Roos heeft gekregen, bestaat uit een woon- en een winkelgedeelte.
Boven de winkel woont een deftig echtpaar, samen met hun dochtertje Lotte, de kok en enkele dienstmeisjes.
Mevrouw staat af en toe in de winkel, een bloemenwinkel, maar vaak worden haar taken waargenomen door Jan, de tuinman.
Meneer houdt van lezen en is vaak te vinden in de bibliotheek van het huis.
Lotte speelt graag met haar hondje op haar slaapkamer.
Mevrouw Harmsen is de kok en zwaait de scepter over de keuken.
Fientje is het kindermeisje en waakt als een leeuwin over Lotte.
Nellie, het dienstmeisje, bedient het gezin op hun wenken.
En dan is er nog mevrouw Petunia, die er iedere week voor zorgt dat het pand van onder tot boven wordt gesopt en schoongemaakt.
Elke twee maanden verschijnt er een nieuw artikel in het blad Poppenhuizen&Miniaturen, waarin de vorderingen van de bouw kunnen worden gevolgd. 

15 Oct 2019
Overhandiging eerste exemplaar Oud zeer
10 oktober was de feestelijke overhandiging van het allereerste exemplaar van mijn nieuwste roman Oud zeer.
Wekenlang verkeer je in een soort van roes en spanning - je weet dat er iets aan zit te komen, maar wat precies weet je niet - en nu is het alweer voorbij en kijk ik terug op een zeer geslaagde middag, en een groot deel van de avond.
Het werd een heerlijke middag met allemaal lieve vrienden, die stuk voor stuk veel voor mij betekenen.
Een middag om nooit meer te vergeten.